torsdag 19 september 2013

Snälla Ingas Skorpor ..



Vad passar bättre än att sätta på ugnen
en mulen  regndag.
Varför inte testa Snälla Ingas recept på goda, spröda skorpor.

Kardemummadoften sprider sin arom och du
kommer att njuta av de spröda jättegoda skorporna.
Jag lovar ..

* Snälla Ingas Skorpor
(Min mamma bakade Skorporna efter recept från min mormors väninna Inga )

Ugn: 225º  ca. 15 min

Det här behöver du:
250 g smör/margarin
6 dl mjölk
2 pkt jäst
2 ägg
2½ dl socker
11-12 hg mjöl ca. 1 kg
(Kom ihåg hellre mindre mjöl än för mycket,
bara så degen inte kladdar och går lätt att hantera)

Kardemumma för den goda smakens skull.

Gör så här:
Smält smöret/margarinet.
Häll i mjölken
Vätskan fingervarm.
Smält jästen i den fingervarma vätskan.
Blanda de torra ingredienserna
och häll därefter i mjölk/smörbalndningen.
Ett ägg i taget.
Veva runt i matberedaren eller rör om för hand
och knåda degen.
Jäs degen övertäckt i bunken ca. ½ timme.

Tag upp degen och knåda ytterligare på bakbordet.
Dela degen i 6 delar och forma till släta längder.
Jäs ytterligare under bakduk ca.½ timme.

Pensla med uppvispat ägg.

Sätt in plåtarna med 3 längder på varje plåt.
Grädda i ca.15 min i mitten av ugnen.
Kolla noga såde inte blir för mörka.

Tag ut från ugnen och svalna.
Skär nu i lagom stora bitar och dela dessa på mitten.
Lägg dem med snittytan upp på två eller fler plåtar.

Nu ska de rostas till fin färg.
Sätt in en plåt i taget på 200/225 º.
Rosta och färgsätt till önskad färg.
Tag ut plåten och sänk värmen till 100 grader.
Torka skorporna med ungsluckan lite på glänt.
Varierar mellan ugnar, men i ca. 2-3 timmar.
Om du torkar plåtarna samtidigt..
Tänk på att skifta plats för dessa efter halva tiden.

Förvara de färdiga skorporna torrt, tex. i burk med lock.

Tips! Dela degen och baka en Vetefläta av den ena halvan.
Äppelbitar/kanel och kardemumma och smör/socker emellan.




Goda Frukostbullar ..


Fantastiskt goda Frukostbullar ...


12-16 st
Ugn: 225 grader

Det här behöver du:

50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1½ tsk salt
1½ msk strösocker
½ dl linfrö (krossade)
½ dl Pumpakärnor
2 dl fullkornsdinkelmjöl
ca. 9 dl vetemjöl Special (eller vanligt mjöl)

Gräddning:
Ägg till pensling
Sesamfrö/Vallmofrö

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken,
låt degspadet bli fingervarmt.
Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av degvätskan.
Rör så jästen löser sig. Tillsätt resten av vätskan, salt, socker,
pumpakärnor, linfrö och fullkornsdinkelmjöl.
Arbeta in vetemjölet till en kladdfri deg.
Låt jäsa under bakduk 1 timme.

Tag upp degen på bakbordet och knåda den något.
Dela den i bitar (beroende på hur stora bullar du vill ha).
Rulla till bullar och låt jäsa under duk.
Lägg dessa på bakplåtsklädd plåt och låt jäsa under bakduk 
ytterligare ca. 20-30 min.
Under tiden .. sätt på ugnen 225 grader.

Vispa upp ägget och pensla bullarna.
Strö på Sesamfrö/vallmofrö.
Grädda bullarna mitt i ugnen ca. 10-15 min beroende på ugn.
Låt bullarna få en gyllenbrun färg.