tisdag 19 februari 2013

Muffins/Äpplefyllning



Muffins med Äppelskivor ..


Grundrecept på muffins

Ingredienser:

100 g smör 
2 st ägg 
1.5 dl strösocker 
1 tsk vaniljsocker 
2 dl  mjölk 3% 
1 st citron, skalet 
4 dl vetemjöl 
2 tsk bakpulver 
1 nypa salt 
Fyllning. Vad du själv önskar.

Gör så här:

1. Grundrecept på muffins ...

Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader 1.varmluft om du vill göra små muffins. Vanlig ugn 225 grader.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.

3. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.


4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i muffinssmeten.

5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.

6. Fyll dina muffins med valfri fyllning.
(Jag tog äppleskivor marinerade i citronsaft/socker/kanel)

7. Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills dina muffins är är gyllenbruna och "torra" inuti.

 (Provstick med en potatissticka, den ska vara helt torr när när du dragit ut den)



tisdag 5 februari 2013

Pialottas goa matbröd :)



Lottas goda Matbröd.

1-2 bröd
Ugnsform om ca 1½ liter

Ugn: 250 g

50 g jäst
5 dl vatten (37 grader Fingervarmt)
1 dl olivolja
1½ tsk salt
6 dl Durumvetemjöl
5 dl Vetemjöl Special
1 dl hackade hasselnötter
1½ dl hackade aprikoser (torkade)
½ dl  sirap

Solroskärnor & Linfrö


Gör så här:

Blanda jäst, vatten, olja, salt, nötter, sirap
i en bunke (assistent).
Arbeta in durumvetemjöl och lite i taget av vetemjöl special.
Degen ska vara ganska kladdig.
(Jag tar hellre mindre mjöl)

Låt degen jäsa i 45 min minuter under en bakduk.

Under tiden .. smöra en bakform.
Fördela solrosfrön & linfrön i botten och på sidorna.

Knåda degen med lite mjöl,
bara så den släpper från bakbordet någorlunda.
(den ska vara ganska lös)
Fördela degen i formen.
Låt jäsa övertäckt i 30 min.
Pensla ev med lite uppvispat ägg.
In i ugnen i ca 35 min.

Obs!
Jag gjorde bara 1 bröd, blev riktigt högt o fint,
men gör 2 om du vill ha mindre bröd.